Mistä on kyse?

Mistä on kyse?

Havainnekuva Lokomotion-hankkeen kokonaislaajuudesta. Hankkeelle on myönnetty rakennuslupa 2024.
Teknologiakeskuksen ensimmäisessä vaiheessa rakennettava osuus.

Lokomotion-hankkeen päätavoitteena on kehittää ja toteuttaa Lahdesjärvelle Metson uusi, moderni teknologiakeskus, joka mahdollistaa nykyaikaisen ja kestävän kehityksen mukaisen tuotantotoiminnan. Samalla luomme hyvän työ- ja tehdasympäristön sekä tarkoituksenmukaiset tilat. Tilojen haluamme täyttävän terveellisyyden, turvallisuuden ja taloudellisuuden vaatimukset. Näiden lisäksi haluamme luoda uuden keskuksen tiloista houkuttelevan työympäristön, joka on ympäristöystävällinen ja toiminnallisesti järkevä.
 
Lahdesjärvi valikoitui teknologiakeskuksen sijaintipaikaksi, koska tontti sopii modernin teollisuustoiminnan skaalautuviin tarpeisiin. Sijainti toimii myös asiakkaiden palvelemisen ja työmatkojen sujuvuuden näkökulmasta.
 
Uusi tehdas jatkaa Metson nykyisen, Hatanpäällä sijaitsevan tehtaan toimintaa: teknologiakeskuksessa tullaan suunnittelemaan, testaamaan ja valmistamaan kivimurskeiden ja hiekan tuotantoteknologioita, laitteita ja komponentteja.
Tulevalle tehdasalueelle sijoitetaan Metson nykyisen Tampereen tehdaskiinteistön toiminnot vaiheittain. Tehdasrakennusten lisäksi hanke käsittää infrarakenteita, katettuja alueita sekä piha-alue- ja tiejärjestelyjä.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan kokoonpano- ja testaustilat tela-alustaisten murskauslaitosten valmistukseen sekä varastotilat koneissa käytettäville komponenteille ja materiaaleille. Ensimmäisen vaiheen rakennustyöt ovat alkaneet heinäkuussa 2024. Vaihe valmistuu elokuussa 2027, ja Lokotrack-murskauslaitosten tuotanto käynnistyy uudessa tehtaassa saman vuoden syksyllä.

Myöhemmissä vaiheissa Lahdesjärvelle siirretään nyt Hatanpäällä toimiva murskatehdas, tutkimuskeskus, huoltokorjaamo ja toimistotilat. Seuraavat vaiheet edellyttävät Metson johdon päätöstä. Uuden teknologiakeskuksen arvioidaan valmistuvan kokonaisuudessaan 2030-luvun puoleen väliin mennessä.

Rakentamisvaihe

Teknologiakeskus rakentuu tontille vaiheittain. Ensimmäisessä vaiheessa tontille rakentuvat kokoonpano- ja testaustilat tela-alustaisten murskauslaitosten valmistukseen sekä varastotilat. Rakennustyö tehdään vuosien 2024-2027 välisenä aikana.

Esirakentaminen eli maanrakennus- ja louhintatyöt sijoittuvat ensimmäiselle rakentamisvuodelle. Alueella tehtävien räjäytyksiä sisältävien louhintatöiden avulla tontti tasataan. Kaikki esirakentamistyöt tehdään maanrakennus- ja louhintatöitä ohjaavien asetusten ja määräysten mukaisesti, eikä niistä koidu vahinkoa lähiseudun rakennuksille. Työtä seurataan reaaliaikaisten tärinämittausten avulla. Mittauksista saatujen tietojen perusteella tehdään tarvittaessa muutoksia työtapoihin. Tämän lisäksi meluarvoja tarkkaillaan erillisillä mittauksilla.

Kuva Lokomotion-työmaalta syksyllä 2024.
Kuva Lokomotion-työmaalta syksyllä 2024.

Esirakentamistöiden melua hillitään suorittamalla murskaus meluvallien takana ja käyttämällä ääntä vaimentavaa porauskalustoa. Pölyn leviämistä alueella hallitaan kastelemalla kulku-uria. Lisäksi murskauskalustossa on kastelujärjestelmä, joka hillitsee ilmassa leijailevaa pölyä.

Maanrakennustöiden yhteydessä syntyvää kiviaineista murskataan tontilla ja hyödynnetään rakennustyössä. Tämä pienentää hankkeen rakentamiseen kohdistuvaa hiilijalanjälkeä.

Maanrakennustöiden kanssa limittäin, vuoden 2025 alussa käynnistyvät perustustyöt, joita seuraavat runko- ja julkisivutyöt. Runkotöiden aikaan tontille saapuvat rakennusten teräsrunkojen osat isoina kuljetuksina. Runko- ja julkisivutöiden myötä rakennushanke alkaa näkyä myös ohikulkijoille.

Rakennustyön loppusuoralla rakennetaan vesikatto ja siirrytään sisätiloja koskeviin rakennustöihin sekä toteutetaan tontin pihatyöt.

Teknologiakeskuksen ensimmäinen vaihe valmistuu kesän 2027 alussa.

Viestimme rakentamisen tärkeimmistä vaiheista uutiskirjeissä. Lisäksi projektinjohtourakoitsijana toimiva Skanska lähettää kahden viikon välein rakentamista koskevan tarkemman viikkotiedotteen, jonka uusimman version pääset lukemaan myös sivuiltamme.

Havainnekuva Lokomotion-teknologiakeskuksen sisätiloista.

Hankkeen aiemmat vaiheet

Yhteistyösopimus Lahdesjärven tontista allekirjoitettiin Tampereen kaupungin ja Metson välillä maaliskuussa 2020. Sopimuksella Lahdesjärven tontti pysyi Metsolle varattuna sen ajan, mitä katsottiin tarvittavan mahdollisen investointipäätöksen tekemiseen. Sopimus mahdollisti hankkeen suunnittelutyön.

Metson sijoittuminen Lahdesjärven alueelle edellytti asemakaavan muuttamista. Kaavamuutoksen tavoitteena oli selvittää, onko yrityksen Tampereen nykyiset toiminnot mahdollista siirtää uuteen paikkaan Tampereella. Lisäksi haluttiin mahdollistaa toimintojen kehittäminen, jotta yritys voisi palvella entistä paremmin asiakkaitaan.

Asemakaavamuutos vahvistettiin joulukuussa 2022 ja tontin omistusoikeus siirtyi Metsolle tammikuun alussa 2023. Täältä pääset tutkimaan kaavaan liittyviä aineistoja. Voit tarkastella hankkeessa tehtyjä selvityksiä myös  Vastuullisuus-sivultamme

Kesäkuussa 2024 Metso teki investointipäätöksen Lokomotion -hankkeen ensimmäisen vaiheen rakentamisesta. Investoinnin arvo on noin 150 miljoonaa euroa ja se sisältää kokoonpano- ja testaustilat tela-alustaisten murskauslaitosten valmistukseen sekä varastotilat koneissa käytettäville komponenteille ja materiaaleille.

Metso Tampereella

Tampereella sijaitsee yksi Metson keskeisistä tutkimus-, tuotekehitys-, tuotanto- ja palvelukeskuksista. Keskus työllistää noin 900 henkilöä. Hatanpäällä vuodesta 1912 sijaitsevan tehtaan toimintojen pääpaino on Aggregates-liiketoiminnassa, joka kehittää ja valmistaa laitteita ja palveluita kivenmurskausalan tarpeisiin. Tampereen osaamiskeskuksessa toimii myös Metson kivenmurskauksen tutkimuskeskus ja kivilaboratorio.

Katso video Metson Tampereen toiminnasta:
https://www.youtube.com/watch?v=VwldWm5esAc
Lisätietoa Metsosta: www.metso.com

Siirrettäviä Lokotrack® Urban™-sarjan murskauslaitoksia käytetään mm. asfaltin kierrätykseen sekä rakennusjätteen murskaamiseen kaupunkialueilla.